Minusta

Isa Hukka

Olen vuonna 1996 syntynyt fasilitoija, freelance-kirjoittaja, taiteilija ja kouluttaja. Olen helsinkiläinen, joskin osia minusta asustaa myös Pohjois-Pohjanmaalla, Kööpenhaminassa ja Tiohtià:ken/Montréalin alueella.

Olen valmistunut käytännöllisen filosofian oppiaineesta Helsingin yliopistolta (VTK). Rampafilosofinen tutkielmani “Vammaisidentiteettiä rampauttamassa” käsitteli identiteettiä ja vammaisuutta feministisessä nykyfilosofiassa.

Useat lehdet ovat julkaisseet palkittua runouttani ja olen päässyt esittämään kirjallista tuotantoani monenlaisilla lavoilla. Kehitän teksteissäni kirjallisia käytäntöjä, joita kutsun rampakirjoitukseksi eli tutkin esimerkiksi rampamytologioita, -sanastoja ja -menetelmiä.

Teen esityksiä paikallisissa feministisissä, vammaispoliittisissa ja kokonaisvaltaisen saavutettavuuden konteksteissa. Olen osaava fasilitoija ja ohjaaja, joka työskentelee sen parissa miten luoda kestävämpiä, reilumpia, hoivaa mahdollistavia ja saavutettavampia työympäristöjä – etenkin vammaisille taiteilijoille. Mitä on esittävän taiteen rampauttaminen ja miten sitä tehdään?

Olen tehnyt yhteistyötä yli 10 instituution kanssa Suomessa ja ulkomailla, esim. Helsingin yliopisto, Baltic Circle, Urbanapa, Academy of Arts, Architecture & Design in Prague, Frame finland, Helsinki poetry connection, Turun runoviikko ja Seta.

2022-23 työskentelin fasilitoijana rampaesitystaideprojektissa, joka oli osa Baltic Circle -festivaalin monivuotista Tulevan näyttämö -hanketta, jonka rahoittaa Koneen säätiö. Teoksemme ‘Haavoittuvaisia havaitsemisia’ palkittiin Vuoden teatteriteko 2023 -palkinnolla.

2020-luvulla olen ollut aktiivisesti mukana ruohonjuuritason rampajärjestäytymisessä, kuten perustamassa Just Another Crip Group (2020), Rampahoivaverkosto Helsinki (2021) ja Rampaopiskelijat ry (2022) -kollektiiveja. Olen ollut kehittämässä suomenkielistä rampasanastoa: työstämässä käsitteitä kuten ‘rampa’ tai ‘rampauttamisen’ praktiikka ja keksimässä käsitteitä kuten ‘pinkoja’ (ruotsiksi ‘rusare’).

Missä sitten työskentelenkin, minua ohjaavat ammattietiikka ja saavutettavuuden, huomaavaisuuden, moniäänisyyden, läpinäkyvyyden, reiluuden, yhdessä tekemisen ja avoimen kommunikaation arvot.

Valokuva Isa Hukasta.
Kuvaus: Valokuva Isa Hukasta. Hänellä on vaalea siilitukka, vihreät silmät ja pyöreät kasvot. Päällään hänellä on kuviollinen musta-sininen kauluspaita, ovaalit silmälasit ja sininen lepakkokorvakoru. Taustalla on aurinkoinen huone, jossa on viherkasvi ja taidetta seinällä.